Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Pokrzewkowate
Pierwiosnek


Wygląd: 10-12 cm. Ubarwienie  szarobrunatne z odcieniem oliwkowym, słabo zaznaczona brewka. Nogi ciemne.

Występowanie: Europa po środkową Syberię, zimą Afryka Północna. Jasne lasy i zadrzewienia, często w pobliżu rzek.

Gniazdo: ukryte w gęstej roślinności nisko przy ziemi, gniazdo kuliste z otworem z boku.

Lęgi:
5–6 białych, nakrapianych jaj. Wysiadywanie 13–15 dni. Młode opuszczają gniazdo po 14–16 dniach. 1-2 lęgi w roku.

Pokarm: owady, a także jagody.

Wędrówki:
 przylot: III-IV, odlot: IX-X.

Phylloscopus collybita
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego