Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Bociany
Bocian


Wygląd: Długość ciała: 100-115 cm. Białe upierzenie z czarnymi lotkami. Długie czerwone nogi i dziób.

Występowanie:
w Europie Środkowej, w Polsce cały niżowy obszar kraju wraz z terenami podgórskimi,  w pobliżu terenów podmokłych i dolin rzecznych. Na zimę odlatuje do południowej Afryki.

Gniazdo: zbudowane z gałęzi i patyków, w pobliżu osiedli ludzkich. Często na dachu, słupie lub przyciętym drzewie.

Lęgi:
3-5 białych jaj wysiadywanych przez ok.  33-34 dni. Młode osiągają lotność po 58-64 dniach.

Pokarm: różne drobne zwierzęta wodne: głównie ryby, żaby i inne płazy, a także gryzonie.

Wędrówki:
 Przylot: III-IV, odlot VIII-IX.


Ciconia ciconia
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego