Aktualizacja: 30.06.2019.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Kaczkowate
Karolinka


Wygląd:
45 cm – 48 cm.  Samiec kolorowo ubarwiony, długie ozdobne pióra z tyłu gowy, z metalicznym połyskiem oraz dwiema białymi pręgami odchodzącymi na boki szyi. Wierzch ciała brązowo-zielono-błękitny, boki płowożółte o drobnym pręgowaniu,  ogon z częścią grzbietu czarne. Oczy u samca są czerwone. Samica brązowa z domieszką żywszych kolorów jak u samca.


Występowanie:
Ameryka Północna.
W Europie hodowana jako ptak ozdobny, coraz częściej lęgnie się też na wolności. Stojące zbiorniki słodkowodne na terenach leśnych z dala od siedzib ludzkich, leśne stawy, strumyki, rozlewiska, wolno płynące cieki i zadrzewione bagna.

                        
Gniazdo: w dziuplach drzew lub budkach lęgowych.

Lęgi:
10 jaj. Wysiadywanie 25 dni. Młode uzyskują lotność po 60 dniach.

Pokarm:
różnorodny pokarm roślinny oraz wodne bezkręgowce.

Wędrówki:
wędrowna i osiadła w zależności od szerokości geograficznej terenów, które zamieszkuje w swym naturalnym środowisku.

Aix sponsa
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-19  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego