Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Drozdowate
Paszkot


Wygląd: 26-27 cm, wierzch szarobrązowy, spód kremowobiały nakrapiany dużymi owalnymi czarnymi plamkami zagęszczonymi na środku piersi. Na głowie wyróżniają się ciemno obrzeżone pokrywy uszne.

Występowanie: Europa po Azję Środkową, północno-zachodnia część Afryki. Zamieszkują lasy iglaste, parki i ogrody.

Gniazdo: wysoko na drzewach, zbudowane z gałązek, liści i traw, wylepa z gliny.

Lęgi:
4-6 płowych lub zielonkawych, rdzawo plamkowanych jaj.Zazwyczaj 2 lęgi w roku. Wysiadywanie 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo w wieku 14-16 dni.

Pokarm: dżdżownice, ślimaki i owody a także jagody.

Wędrowny: przylot: III-IV, odlot: IX-XI. Większa część odlatuje na zimę do Europy Południowej, część zimuje.

Turdus viscivorus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego