Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Gołębiowate
Gołąb Skalny ( forma miejska )


Wygląd: 31-33 cm.  Upierzenie z dwoma czarnymi paskami na skrzydłach. Zróżnicowany kolorystycznie, wzorkowany od czarnego do prawie białego (z uwagi na mieszanie się z innymi gatunkami) przeważnie "gołębioszary". Szyja o metalicznym zielonym i purpurowym połysku. Oczy pomarańczowe.

Występowanie: Europa. Zabudowa miejska w prawie wszystkich miastach, zazwyczaj w towarzystwie innych gołębi.

Gniazdo: na gzymsach budynków, balkonach, szczelinach murów a także pod mostami.

Lęgi: 2 białe jaja. 3 lub 4 lęgi w roku. Wysiadywanie 17 dni. Młode uzyskują lotność po 4-5 tygodniach.

Pokarm:
nasiona, zboża, pąki, liście, chleb, odpadki.

Wędrówki:
osiadły.

Ciekawostki: Gatunek podobny - siniak - słabo zaznaczone pasy na skrzydłach, a oczy ciemne.

Columba livia f. urbana
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego