Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Muchołówkowate
Pokląskwa


Wygląd: 12-14 cm. Z wierzchu brunatna w łuskowany wzór . Głowa z szeroką białą brwią. Gardło i pierś rdzawopomarańczowe. Samce z czarnym wzorkiem na głowie.

Występowanie:
Europa, Azja Zachodnia, w zimie Afryka na południe od Sahary. Podmokłe łąki i obszary bagienne z zaroślami.

Gniazdo:
przy ziemi, ukryte w wysokich zaroślach.

Lęgi:
5-6 jaj w kolorze turkusowym. Wysiadywanie: 12-15 dni. Młode opuszczają gniazdo po ok. 13 dniach.

Pokarm:
owady, larwy, pająki.

Wędrowny:
Przylot: IV-V, odlot: VIII-IX.

Saxicola rubetra
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego