Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Łuszczaki
Czyż


Wygląd: 12 cm. Samiec z czarną czapeczką i plamką na gardle i szarymi policzkami. Głowa, szyja i pierś żółte, brzuch biały, ciemno kreskowany. Kark i grzbiet zielonkawe, ciemno kreskowane. Na czarnym skrzydle dwa żółte paski. Samica bez rysunku na głowie, znacznie mniej żółta.

Występowanie: Eurazja. Lasy świerkowe i mieszane, w zimie w parkach i ogrodach.

Gniazdo:
w koronie drzew iglastych, dobrze ukryte, zbudowane ze źdźbeł, mchu i porostów.

Lęgi:
4-5 niebieskawych brązowo nakrapianych jaj. Wysiadywanie 13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-15 dniach. 2 lęgi w roku.

Pokarm:
nasiona drzew, owady, orzechy, łój.

Wędrówki: Przylot: III-V, odlot: IX-XI.

Carduelis spinus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego