Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Krukowate
Gawron


Wygląd: 42-48 cm. Czarny, granatowo połyskujący ptak. Nasada mocnego, smukłego dzioba jest nieopierzona u dorosłych osobników.

Występowanie: Eurazja, sprowadzone do Nowej Zelandii. Głownie na otwartych przestrzeniach z pojedyńczymi drzewami. Zimą w parkach i innych zielonych terenach miejskich.

Gniazdo:
w koronach wysokich drzew. Gniazdo z patyków wzmocnione ziemią i gliną.

Lęgi: 3-5 zielonkawoniebieskich brązowo nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 18-19 dni. Młode opuszczają gniazdo po 28-35 dniach.

pokarm: owady i ich larwy, dżdżownice, ślimaki, gryzonie, a także nasiona i inne części roślinne.

Wędrówki: Przylot: III, odlot: X-XI. W kraju zimują licznie ptaki pochodzące z północnego wschodu.

Corvus frugilegus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego