Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Jastrzębiowate
Myszołów Włochaty


Wygląd: 50-59 cm.  Nieco większy od myszołowa. Biały ogon zakończony jednym szerszym i kilkoma węższymi paskami. Od spodu na skrzydłach ciemne plamy w nadgarstkach.

Występowanie: Pólkula północna, gniazduje na obszarach bezdrzewnej tundry. Zimuje w strefie klimatu umiarkowanego.

Gniazdo: na ziemi, rzadko na drzewie.

Lęgi: 3–4 białe,  nakrapiane jaja. Wysiadywanie ok. 30 dni. Młode osiągają samodzielność po ok. 6 tygodniach.

Pokarm: małe ssaki najczęściej norniki i lemingi.

Wędrówki: Wędrowny. Przeloty: III–V,  IX–XII, nielicznie zimuje.
Buteo logopus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego