Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Muchołówkowate
Kląskawka


Wygląd: 11,5 - 13 cm. Samiec ma ciemną, brązowoczarną głowę i podgardle oraz wyraźne białe plamy na bokach szyi i ramionach. Grzbiet jednolicie ciemnobrązowy, kuper biały, czarno kreskowany. Pierś i boki intensywnie pomarańczowe, brzuch i pokrywy podogonowe szarobiałe. Skrzydła ciemne, również od spodu. Ogon czarny lub brązowoczarny. Samica ma podobny rysunek upierzenia, ale jest ubarwiona płowobrązowo, zdecydowanie mniej jaskrawo. Na wierzchu brązowo nakrapiana.  W porównaniu z pokląskwą, kląskawka ma okrąglejszą głowę i brak białej brwi nad okiem.

Występowanie: Europa, Afryka Pólnocna.  Otwarte tereny z zaroślami, podmokłe łąki bagienne.

Gniazdo: uplecione ze źdźbeł w gęstej roślinności nisko nad ziemią lub na ziemi.

Lęgi: 4-6 niebieskawych jaj. Wysiadywanie: 13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 12-13 dniach. 2-3 lęgi w roku.

Pokarm: drobne owady, jesienią również nasiona.

Wędrówki: Przylot: III-V, odlot: VIII-X.

Saxicola (t.) rubicola
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego