Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Dzięciołowate
Krętogłów


Wygląd: 16-17 cm. Dzięcioł o krótkim dziobie i brązowym kolorze upierzenia. Na plecaxch czarno-brązowy długi pasek.

Występowanie:  Cały obszar kraju, strefa umiarkowana. Jasne lasy, sady, parki i ogrody.

Gniazdo: W dziupli opuszczonej przez inne dzięcioły.

Lęgi:
6-10 jaj.  Wysiadywanie: Około 14 dni. Młode opuszczają dziuplę po około 22-24 dniach.

Pokarm: głównie mrówki i ich larwy, ponadto inne małe owady.

Wędrówki:
Przylot: IV-V, odlot: VIII-IX. Zimuje w Afryce i Azji Południowej.

Jynx torquilla
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego