Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Kaczkowate
Łabędź Niemy


Wygląd: 145-160 cm. Białe upierzenie, dziób pomarańczowy z czarną naroślą nad nim. Młode przez pierwszy rok życia są brązowe, stopniowo bielejąc.

Wysępowanie:
Europa po Wschodnią część Azji, Ameryka Północna, Japonia, Afryka Południowa, Australia i Nowa Zelandia.
Jeziora, przybrzeżne laguny, rzeki terenów nizinnych.

Gniazdo:
kopiec z trzcin i innej roślinności wodnej w szuwarach wodnych.

Lęgi:
5-7 zielonkawoszarych jaj. Wysiadywanie 35-40 dni. Młode są zagniazdownikami, często transportowane na plecach rodziców. Lotność uzyskują w wieku 120-150 dni.

Pokarm:
głównie roślinny wodne, często wydobywa go z dna zbiornika zanurzając długą szyję.

Wędrówki: częściowo wędrowny, ostatnio wiele ptaków zimuje w kraju, głównie na wodach śródlądowych.

Ciekawe cechy:
łączą sie w pary na całe życie.

Cygnus olor
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego