Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Łuszczaki
Zięba


Wygląd: 14-16 cm. Upierzenie samca wielobarwne, dwa białe paski na skrzydłach, czerwonawy spód ciała i popielaty wierzch głowy. Samica oliwkowobrązowa, mało skontrastowana, również dwa pasy na skrzydłach.

Występowanie: Europa po środkową Syberię, Afryka Północna, wprowadzony do Afryki Południowej i Nowej Zelandii. Lasy różnego typu, parki, zadrzewienia, ogrody.

Gniazdo:
misternie uplecione, przeważnie na drzewie.

Lęgi:
4-5 niebieskawych, czerwono nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 1-13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-14 dniach. 2 lęgi w roku.

Pokarm:
głównie nasiona i inny pokarm roślinny, w okresie lęgowym rwnież owady.

Wędrówki: Przylot: III-IV, odlot: X-XI.

Fringilla coelebs
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego