Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Rybitwy
Rybitwa Rzeczna


Wygląd: 32-39 cm. Ubarwienie białe, popielaty wierzch skrzydeł i grzbietu. Czarna czapeczka na głowie. Dziób czerwony z czarnym końcem.

Występowanie: Eurazja, Ameryka Północna, Ameryka Południowa, zomą Afryka.  Wybrzeża, śródlądowe zbiorniki wodne.

Gniazdo: w zagłębieniach piasku plaż, wydm.

Lęgi:
2-3 nakrapiane piaskowobeżowe jaja. Wysiadywanie ok. 3-4 tygodnie. Młode opuszczają gniazdo po ok. 4 tygodniach.

Pokarm:
małe ryby, owady wodne, skorupiaki.

Wędrówki: przylot: IV, odlot: IX-X.

Sterna hirundo
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego