Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Sokołowate
Pustułka


Wygląd: 32-35 cm. Samiec o ceglastoczerwonym ubarwieniu wierzchu ciała i beżowym nakrapianym spodem. Głowa popielata, ogon zakończony czarnym pasem. Samica czerwonobrązowa, gęsto plamkowana, z pręgowanym ogonem.

Występowanie: Eurazja, Afryka. Obrzeża lasów, zadrzewienia śródpolne, zabudowa miejska z wysokimi budowlami.

Gniazdo: nie buduje własnego gniazda, korzysta z gniazd innych ptaków, np. wron, otwory w ścianach budynków, półki skalne.

Lęgi: 4-6 białych lub różowawych, gęsto brązowo plamkowanych jaj. Wysiadywanie: 28-32 dni. Młode opuszczają gniazdo po 28-32 dniach.

Pokarm: gryzoniei, jaszczurki, młode ptaki, duże owady.

Wędrówki: przylot: III-IV, odlot: IX-XI. Część ptaków zimuje.

Cechy charakterystyczne: pustułka  przystosowała się do życia w warunkach miejskich. Wysokie budynki są dla niej odpowiednikiem skalnych ścian, na których pierwotnie gniazdowała.

Falco tinnunculus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego