Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Łuszczaki
Grubodziób


Wygłąd: 16-18 cm. Ubarwienie beżowobrązowe, czarny przód twarzy, szary karki i brązowy grzbiet. Na skrzydle białobeżowy pas,  koniec ogona biały. Gruby dziób o stalowym kolorze.

Występowanie:
Eurazja, północno-zachodnia część Afryki. Lasy liściaste i mieszane zwłaszcza z bukami i grabami, zadrzewienia, parki, sady.

Gniazdo:
wysoko w koronie drzewa, z gałązek, pędów i traw.

Lęgi:
4-5 brązowoszarych nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 11-13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 12-13 dniach.

Pokarm:
duże twarde nasiona i pestki, także owady.

Wędrówki:
osiadły i częściowo wędrowny.

Cechy charakterystyczne: mocnym dziobem potrafi wyłuskiwać pestki z owoców, które miażdży dziobem.

Coccothraustes coccothraustes
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego