Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Drozdowate
Kopciuszek


Wygląd: 14-15 cm. Samiec jest ciemnoszary z czarną twarzą, gardłem i piersią oraz białą wstawką na skrzydłach. Ogon i kuper rdzawe. Samica ciemnoszarobrązowa z wyjątkiem rudego ogona.

Występowanie: Europa, Iran, Chiny, zimą basen Morza Śródziemnego. Zabudowa miejska i wiejska, kamieniołomy, tereny skalne.

Gniazdo: w dziuplach, szczelinach drzew, zagębieniach murów, skrzynkach lęgowych.

Lęgi:
5-7 białych jaj. Zazwyczaj 2 lęgi w roku. Wysiadywanie: 13-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-15 dniach.

Pokarm:
owady, larwy, pająki i jagdy.

Wędrówki:  przylot: III-IV, odlot: IX-XI.




Phoenicurus ochruros
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego