Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Kaczkowate
Krzyżówka


Wygląd: 50-65 cm. Samiec z zielono połyskującą głową i szyją oddzieloną od kasztanowatej piersi białą obrożą. Samica jest brunatno plamkowana. Na skrzydłach osobników obojgu płci widać niebieskofioletowe lusterko.

Występowanie:
Eurazja, Afryka Północna, Ameryka Północna, sprowadzone do Autralii i Nowej Zelandii.
Wszelkiego rodzaju zbiorniki wodne, cieki i tereny podmokłe, także w krajobrazie podgórskim, rolniczym i miejskim

Gniazdo: na ziemi blisko wody, ale też z dala od niej,  pod osłoną roślinności wodnej lub lądowej.

Lęgi:
7-11 brązowawych jaj. Wysiadywanie: 27-28 dni. Młode są lotne po 50-60 dniach.

Pokarm: głównie rośliny i drobne organizmy wodne.

Wędrówki: Częściowo osiadła lub podejmuje krótkodystansowe wędrówki. Część ptaków zimuje w kraju.


Anas platyrhynchus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego