Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Sokołowate
Sokół Wędrowny


Wygląd: 36-48 cm. Wierzch ciała stalowoszary, spód gęsto prążkowany. Na głowie czarny kaptur,  pod oczami czarne policzki.

Występowanie: cały świat. Skaliste góry z dolinami rzecznymi, pustynie, a także w miasta.

Gniazdo: zajmuje gniazda innych ptaków na półkach skalnych lub w niszach budynków.

Lęgi:
3-5 beżowych, plamkowanych jaj. Wysiadywanie: 29-32 dni. Młode opuszczają gniazdo po 35-42 dniach.

Pokarm: ptaki takie jak gołębie, kaczki, mewy, które chwyta w locie.

Wędrówki:
 Przylot: III-IV, odlot: IX-XI. Bardzo nielicznie zimuje w kraju.

Falco peregrinus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego