Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Bekasowate
Biegus rdzawy


Wygląd: długość ciała: 23-27 cm. W szacie godowej spód ciała czerwonordzawy, a wierzch plamkowany. Jesienią ptaki stają się szare z łuskowanym rysunkiem na wierzchu, plamkowaną piersią i bokami. Dziób czarny, krótki i prosty.

Występowanie:  
Europa Północna. W czasie wędrówek można go spotkać na plażach nadmorskich i nad błotnistymi i piaszczystymi brzegami jezior, zbiorników i stawów hodowlanych.

Gniazdo:
zagłębione w ziemi, blisko wody.

Lęgi: 3-4 zielonkawe jaja, nakrapiane w ciemne cętki. Wysiadywanie 21-24 dni. Młode uzyskują lotność po ok. 3 tygodniach.

Pokarm: drobne bezkręgowce, skorupiaki i ślimaki.

Wędrowny: przylot: IV-V, odlot: VIII-X

Calidris canutus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego