Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Pokrzewkowate
Łozówka


Wygląd:  12-13 cm. Wierzch oliwkowobrązowy, spód jasny,nad okiem beżowa brew, ogon rdzawobrązowy.
Występowanie:
Europa i Azja. Zimuje w Afryce. Na nizinnych terenach, łąki, tereny podmokłe, brzegi rzek, pola uprawne.

Gniazdo:
W gęstej roślinności.

Lęgi:
4-5 jaj w zielonkawe plamki. Jeden lęg w roku. Wysiadywanie: 12-14 dni. Młode opuszczają gniazdo po 10-11 dniach.

Pokarm: drobne owady.

Wędrówki: przylot: IV-V, odlot: VIII-IX.

Acrocephalus palustris
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego