Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Muchołówkowate
Rudzik


Wygląd: 14 cm. Krępa, okrągła sylwetka ze stosunkowo dużą głową i cienkim ogonem. Obie płci ubarwione jednakowo, zbliżone są też rozmiarem. Charakterystycznym elementem upierzenia jest ruda pierś, gardło i boki głowy. Upierzenie z wierzchu oliwkowo-szare, oddzielone od rudej plamy szerokim popielatym pasem. Spód ciała szarawy.

Występowanie:
Europa, Syberia Zachodnia, Afryka Północna. Lasy, parki, ogrody.

Gniazdo: zazwyczaj na ziemi, pod krzewem, między korzeniami drzew, na skarpie, w dziuplach lub w połamanych drzewach.
W pobliżu siedlisk ludzkich można odnaleźć gniazda rudzika na gzymsach werand, dziurach w murze lub szopach.

Lęgi:
5–6 jaj o zmiennym ubarwieniu (najczęściej białych o rdzawym lub zielonkawym nakrapianiu). Czasem nawet trzy lęgi w roku.
Okres wysiadywania 13 do 14 dni. Opuszczają gniazdo po 12 do 15 dniach, a lotne stają się po ok. 21 dniach.

Pokarm:
owady, chrząszcze, drobne bezkręgowce jak pająki, dżdżownice. Jesienią i zimą również jagodami i owocami.

Wędrowny:
Przylot: III-IV, odlot: IX-X; część ptaków zimuje.

Erithacus rubecula
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego