Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Krukowate
Wrona


Wygląd:
44-49 cm. Ubarwienie popielate z czarną głową i piersią, skrzydłami i ogonem.

Występowanie:
Europa Północna po Syberię Środkową, Azja. Zadrzewienia wśród terenów otwartych uprawnych, parki i ogrody, skraje lasów.

Gniazdo: duże, solidne wysoko w koronach drzew, zbudowane z gałązek i ziemi.

Lęgi:
4-6 zielonkawych, brązowo nakrapianych jaj. Wysiadywanie: 18-21 dni. Młode opuszczają gniazdo po 28-35 dniach

Pokarm:
robaki, ślimaki, drobne gryzonie, jaja i pisklęta, części roślin, odpadki.

Wędrówki: osiadła.


Corvus corone
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego