Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Mewy
Srebrzysta


Wygląd:  54-67 cm. Upierzenie białe, skrzydła srebrzystoszare. Na końcach skrzydeł czarno-białe pasy. Dziób żółty z czerwoną plamką przy końcu. Nogi różowe. Młode ptaki są brunatno plamkowane i w kolejnych czterech latach życia stopniowo uzyskują coraz jaśniejsze ubarwienie.

Występowanie: Zachodnia i północna Europa. Wybrzeża morskie.

Gniazdo: na ziemi lub gołej skale.

Lęgi: 2-3 oliwkowych, brunatno plamkowanych jaj. Wysiadywanie: 28-30 dni . Młode uzyskują lotność po 35-40 dniach.

Pokarm: ryby, zwirerzęta morskie, pisklęta, jaja, padlina i odpadki.

Wędrówki: osiadła.

Larus argentatus
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego