Aktualizacja: 10.12.2017.
Przejdź do treści

Menu główne:

Rodzina > Łuszczaki
Makolągwa


Wygląd: 13-14 cm. Samiec z dużą czerwoną plamą na piersi i małą na czole. Głowa i szyja popielate. Grzbiet i skrzyda brązowawe. Samica bez czerwieni, bardziej brązowa.

Występowanie: Europa po Azję Wschodnią. Afryka Północna. Otwarte tereny z zadrzewieniami i krzewami. obrzeża parków, sady, ogrody, żywopłoty, młodniki sosnowe.

Gniazdo:
ukryte w gęstwinie krzewu lub gałązek młodego drzewka.

Lęgi: 5-6 białawych jaj, nakrapianych w czerwonawe cętki.. Wysiadywanie 13 dni. Młode opuszczają gniazdo po 13-15 dniach.
1-2 lęgi w roku.

Pokarm:
nasiona a także owady.

Wędrówki: Częściowo wędrowna. Przylot: III-IV, odlot: IX-X. Dość licznie zimuje w kraju.

Carduelis cannabina
Zdjęcia: Leszek Trzcionkowski - Copyright © 2011-17  Leszek Trzcionkowski
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego